Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 12/06/2012

Παρουσιάστηκε "Ο κύκλος της ζωής του Καλύμνιου σφουγγαρά" στον ιερό χώρο του Ιππείου Κολωνού από την Πολιτιστική Ομάδα "Αρχιπέλαγος"

P6100137 (1280x960)Την Κυριακή 10 Ιουνίου, στον ιερό χώρο του Ιππείου Κολωνού όπου βρίσκεται το "Ανοικτό Θέατρο Κολωνού" , η Πολιτιστική Ομάδα της Πανελλήνιας Κίνησης Καλυμνίων "Αρχιπέλαγος"  παρουσίασε έθιμα  και παραδόσεις της Καλύμνου με την παράσταση "Ο κύκλος της ζωής του Καλύμνιου σφουγγαρά".

Ο παραδοσιακός γάμος με τα "παινέματα" , το "’ποκίνημα" των σφουγγαράδων, ο χορός του "μηχανικού" και τέλος το Καλύμνικο γλέντι της επιστροφής με ταυτόχρονη προβολή ντοκυμαντέρ, ζωντανή μουσική και τραγούδια, μερική δραματοποίηση και τοπικούς χορούς, έδωσαν την ευκαιρία στους πολυπληθείς θεατές να πάρουν μιά γεύση από το "νησί των σφουγγαράδων".

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ νύφη (Νίκη Χαλκιδιού) ντύθηκε με ένα παραδοσιακό "νυφιάτικο" φόρεμα από το Μουσείο "Καλύμνικο Σπίτι" . Τον χορό του "μηχανικού" έσυρε ο Μανώλης Κοπανέζος,  στο ρόλο του "χτυπημένου δύτη" συνοδευόμενος και υποστηριζόμενος από τους Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Άρη Μελά από Κάλυμνο, Λουκά Μπουρνιά , Δημήτρη Τσούκα από Σύμη , και Δημήτρη Καμπόσο από Πάτμο.

P6100225 (1280x960)Οι "κόρες", Νίκη Χαλκιδιού από Κω (νύφη), Ειρήνη Σκουτέλλη-Μουντέ, Κατερίνα Χατζηγεωργίου & Μαρία Σκαρτάδου από Κάλυμνο, Λίνα Κουμπιού από Λέρο, Ιωάννα Φούντη, Άννα & Ποθητή Κακομανώλη από Κάσο και Νίκη Μπινιάρη από Αλίαρτο, ντυμένες με καβάδια (τοπική φορεσιά της Καλύμνου) μαζί με τα παλληκάρια μας, χόρεψαν Καλύμνικους και Δωδεκανησιακούς χορούς, ξεσήκωσαν  τον κόσμο που κατέβηκε από τις κερκίδες για να συμμετέχει. Ανάμεσά τους και ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Κασσάρας, καθώς και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης.

Προβλήθηκε επίσης ντοκυμαντέρ για την ζωή, τις δυσκολίες & τον μόχθο των σφουγγαράδων από το αρχείο της Πολιτιστικής μας Ομάδας.

Δύτης  με  σκάφανδρο και με  τεράστια φυσικά σφουγγάρια επάνω στη σκηνή έγιναν αντικείμενα θαυμασμού.

Μελωδίες ακούστηκαν από την  φωνή της Παρασκευής Λεβεντάκου, πλαισιωμένη από τον Μιχάλη Γαμπιεράκη στο βιολί και τον Γιάννη Μεγαλούδη στο λαούτο.

P6100250 (1280x955)Παρόντες ήσαν ο πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιώργο Κασσάρα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων κ. Παναγιώτα Ψαράκη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς κ. Γιάννη Φραγκούλη και φυσικά πολύς κόσμος  που με ενδιαφέρον παρακολούθησε την παράσταση.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: