Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 15/01/2012

Με υποβιβασμό κινδυνεύουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ στο νησί της Καλύμνου

imageΠληθαίνουν οι φήμες που θέλουν να υποβιβάζεται το κατάστημα του  ΙΚΑ Καλύμνου σε απλό πρακτορείο με μόνο 2-3 υπαλλήλους.

Για το θέμα αυτό ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργο Κουτρουμάνη. Την ερώτηση συνυπέγραψαν και οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ζωίδης και Δημήτρης Κρεμαστινός.

Στην ερώτηση επισημαίνεται  ότι “στόχος μας πρέπει να είναι η αποκέντρωση, η ενίσχυση και η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη των νησιών μας και όχι η απαξίωση και η παντελής, αλλά και εθνικά επιζήμια, παραμέλησή τους και τονίζει την ανάγκη συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στα νησιά με τις ίδιες αρμοδιότητες και τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό απασχολούμενων.”

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,

κ. Γιώργο Κουτρουμάνη

ΘΕΜΑ : Υποβιβασμός των τοπικών υποκαταστημάτων ΙΚΑ Καλύμνου και Λέρου

Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει έντονη φημολογία για το ενδεχόμενο υποβιβασμού των υφισταμένων υπηρεσιών του ΙΚΑ στα ακριτικά νησιά της Καλύμνου και της Λέρου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση και έντονη ανησυχία στους νησιώτες.

Κατά την άποψή μας, τα υποκαταστήματα αυτά επιβάλλεται να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, για τους παρακάτω βάσιμους και ουσιαστικούς λόγους:

Το ΙΚΑ Καλύμνου εξυπηρετεί, πέραν της Καλύμνου, και την Αστυπάλαια. Το δε τοπικό υποκατάστημα Λέρου εξυπηρετεί τη Λέρο, την Πάτμο, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι.

Στην περίπτωση που, από τους 13 εργαζόμενους στην Κάλυμνο, μείνουν οι 4, και στη Λέρο οι απασχολούμενοι από 16 γίνουν 1 ή 2, είναι ευνόητο ότι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί σημαντικά, αλλά και οι αρμοδιότητες των πρακτορείων των δύο νησιών θα μειωθούν, διότι θα είναι αδύνατο να μπορούν τόσο λίγοι υπάλληλοι να ανταποκριθούν στα καθήκοντά που έχουν σήμερα και να φέρουν εις πέρας ένα τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας.

Έτσι είναι πιθανόν να απαιτείται στο εξής οι ασφαλισμένοι να μεταβαίνουν στη Ρόδο ή την Κω, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Αυτό θα είναι οικονομικά εξουθενωτικό για τους νησιώτες, αλλά και δυσχερές, λόγω της μη συχνής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Την εποχή που εντέχνως καλλιεργείται η νοοτροπία του «Δεν πληρώνω», δεν είναι ορθό να αποδυναμώνονται ακόμα περισσότερο οι κρατικοί εισπρακτικοί μηχανισμοί και να παραμένουν ανεξέλεγκτες οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στους υπαλλήλους, οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα υποχρεωθούν, στην καλύτερη περίπτωση, να εγκατασταθούν σε άλλα νησιά, χάνοντας έτσι τα σπίτια τους και ταλαιπωρώντας την οικογένειά τους, σε μια περίοδο που η ανεργία στα νησιά είναι σημαντικότατα αυξημένη.

Είναι γνωστό ότι το Σύνταγμα της χώρας μας στηρίζει την Νησιωτικότητα, αφού, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 101, η Διοίκηση υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι στόχος μας πρέπει να είναι η αποκέντρωση, η ενίσχυση και η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη των νησιών μας και όχι η απαξίωση και η παντελής, αλλά και εθνικά επιζήμια, παραμέλησή τους. Τα υπάρχοντα προβλήματα είναι πολλά σε όλους τους τομείς : συγκοινωνία, υγεία, παιδεία. Οι νησιώτες νιώθουν έντονα συναισθήματα ανασφάλειας και απομόνωσης, ας μην υποβαθμίσουμε και άλλο την ποιότητα ζωής τους και ας μην τους αναγκάσουμε να εγκαταλείψουν τα νησιά τους για να βρουν αλλού δουλειά.

Επομένως, η συνέχιση της λειτουργίας των υποκαταστημάτων με τις ίδιες αρμοδιότητες και τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό απασχολούμενων είναι μείζονος σημασίας για την εύρυθμη οικονομική λειτουργία του τόπου και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας, της οποίας τα μέλη έχουν δικαίωμα – όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες – στην εύκολη και ολοκληρωμένη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.

Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές νησιωτικές συνθήκες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Εάν πράγματι έχουν βάση οι πληροφορίες περί υποβιβασμού των ανωτέρω τοπικών υποκαταστημάτων Καλύμνου και Λέρου σε πρακτορεία με μόνο 2-3 υπαλλήλους.

2.Εάν προτίθεται να πράξει τα δέοντα, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν τέτοια εξέλιξη και να συνεχιστεί και στο μέλλον η απρόσκοπτη λειτουργία των εν λόγω υποκαταστημάτων.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Κασσάρας

Νίκος Ζωίδης

Δημήτρης Κρεμαστινός

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: