Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 01/12/2011

Εξαίρεση των Δήμων των ακριτικών νησιών από τον κανόνα «1 προς 10», που ισχύει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο , ζητά ο Γ. Κασσάρας

IMG_1448Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Ρέππα, σχετικά με τo μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στους Δήμους των μικρών νησιών.

Έκανε ειδική αναφορά στα έγγραφα που έχουν αποστείλει οι Δήμοι της Κάσου, της Χάλκης και του Αγαθονησίου και τόνισε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος, προτείνοντας την εξαίρεση των Δήμων των ακριτικών νησιών από τον κανόνα «1 προς 10», που ισχύει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης

και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

κ . Δημήτρη Ρέππα

Θέμα: «Υποστελέχωση Δήμων μικρών νησιών»

Είναι γνωστό το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στους Δήμους των μικρών και ακριτικών νησιών, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους κατοίκους, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ενώ παράλληλα τους δημιουργούνται συναισθήματα ανασφάλειας και απομόνωσης.

Με το Νόμο 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης», ενισχύθηκε σημαντικά ο ρόλος των Δήμων και τους εκχωρήθηκαν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες. Είναι όμως αδύνατον να υλοποιηθεί ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” και να λειτουργήσουν εύρυθμα, ή έστω στοιχειωδώς, οι Δήμοι, χωρίς υπαλλήλους. Η ταμειακή υπηρεσία κάθε Δήμου, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία, πρέπει να στελεχώνεται από 3 τουλάχιστον μόνιμους υπαλλήλους (εκδότης, διαχειριστής, ταμίας), έτσι ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και η διαφάνεια στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Σε αρκετούς όμως Δήμους, όπως π.χ. στο Δήμο της Κάσου, της Χάλκης και του Αγαθονησίου, υπηρετούν ένας ή δύο υπάλληλοι, με κίνδυνο προσεχώς να μην υπηρετεί κανένας, με αποτέλεσμα οι Δήμοι αυτοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές υποχρεώσεις τους. Συχνά δε, καθήκοντα πρακτικογράφων, οδηγών σκαπτικών μηχανημάτων, αυτοκινήτων καθαριότητας κλπ. ασκούν οι ίδιοι οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Στόχος μας πρέπει να είναι η αποκέντρωση, η ενίσχυση και η παροχή κινήτρων για ανάπτυξη της περιφέρειας και των νησιών μας και όχι η απαξίωση και η παντελής παραμέλησή τους.

Το Σύνταγμα της χώρας μας στηρίζει την Νησιωτικότητα. Είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να λαμβάνει υπόψη της, κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της, την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών της χώρας (άρθρο 101 παρ. 4).

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων με την πρόσληψη υπαλλήλων, ή με μετατάξεις και αποσπάσεις από άλλες περιοχές, όπου υπηρετεί πλεονάζον προσωπικό και όχι αντιθέτως να εγκρίνονται αποσπάσεις υπαλλήλων από τα νησιά, χωρίς να καλύπτονται άμεσα τα κενά που δημιουργούνται εξαιτίας αυτών.

Οι Δήμοι πολλών νησιών, όπως της Κάσου, της Χάλκης και του Αγαθονησίου, καθώς και η Γενική Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν απευθύνει προς το Υπουργείο σας έγγραφα, επισημαίνοντας την έλλειψη προσωπικού στους Δήμους και την ανάγκη άμεσης στελέχωσής τους, ήτοι:

-Τα με αριθ. πρωτ. 1343/27.5.2011 και 1305/31.5.2011 έγγραφα-διαμαρτυρίες του Δήμου Χάλκης, σχετικά με την απόσπαση ενός υπαλλήλου και την ύπαρξη πλέον στο Δήμο ενός και μοναδικού υπαλλήλου.

– Το με αριθ. πρωτ. 20291/6.6.2011 έγγραφο της Γεν. Δ/νσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Αγαθονησίου (σχετ. το ΑΠ 687/20.4.2011 του Δήμου Αγαθονησίου).

– Το με αριθ. πρωτ. 3565/11.11.2011 έγγραφο του Δήμου Κάσου σχετικά με την υποστελέχωση του Δήμου Κάσου και την ανάγκη εξαίρεσης του Δήμου από το μέτρο της Εργασιακής Εφεδρείας – Προσυνταξιοδοτικής Διαθεσιμότητας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Τι έχει απαντήσει το Υπουργείο σας στα ως άνω αναφερόμενα έγγραφα.

-Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί και ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των Δήμων των νησιών.

-Σε ποιες υπηρεσίες έγιναν οι προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων με εφαρμογή του κανόνα «1 προς 10» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και, στην περίπτωση που έχει καλυφθεί το ποσοστό αυτό, αν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης από την πρόβλεψη αυτή, των Δήμων των μικρών νησιών.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Γιώργος Κασσάρας

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: