Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 14/10/2011

Για τον ΟΚΑΝΑ Καλύμνου και τα θέματα υγείας των νησιών , παρέμβαση στη Βουλή του Γ. Κασσάρα

g.kassarasΟ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου, Γιώργος Κασσάρας, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, την Πέμπτη 13.10.2011, στα πλαίσια της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις», επικρότησε τη συγχώνευση και την ενοποίηση των διαφόρων φορέων κοινωνικής φροντίδας και έκανε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και το ΚΑΦΚΑ της Ρόδου, στην ανάγκη ύπαρξης τουλάχιστον 2 γιατρών σε κάθε μικρό νησί, καθώς και εύρεσης άμεσης λύσης για τον ΟΚΑΝΑ της Καλύμνου. Υπερθεμάτισε για την υπερψήφιση του άρθρου 28, σύμφωνα με το οποίο η προκήρυξη πρόσληψης αγροτικού γιατρού, όπως παλαιότερα ρυθμίστηκε για τους επικουρικούς, να παραμένει ανοικτή μέχρι να καλυφθεί η θέση και του άρθρου 31, σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από τα πρακτικά της Βουλής:

Το λόγο έχει ο κύριος Γεώργιος Κασσάρας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι λέγαμε και στις καλύτερες εποχές, τότε που τα δανεικά ήταν πολλά και μπορούσαμε εύκολα να μοιράζουμε λεφτά, ότι η Πρόνοια και η Ψυχική Υγεία ήταν οι «φτωχοί συγγενείς» του ΕΣΥ. Σήμερα λοιπόν, σ’ αυτές τις πραγματικά κρίσιμες στιγμές, εγώ εξαρχής λέω ότι συμφωνώ με τη συγχώνευση και την ενοποίηση των διαφόρων φορέων κοινωνικής φροντίδας. Θα συμφωνήσω το ΚΑΦΚΑ και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ να ενταχθούν στο ΕΣΥ, όπως προβλέπει το άρθρο 10.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ

Επιτρέψτε μου, όμως, να πω με την εμπειρία του νησιώτη Βουλευτή, αν θέλετε και του για δέκα περίπου μήνες Υποδιοικητή της Β’ ΔΥΠΕ με αρμοδιότητα τα Δωδεκάνησα, ότι το ΚΑΦΚΑ της Ρόδου μπορεί πράγματι να λειτουργήσει και σαν κέντρο αποθεραπείας και δεν υπάρχει άλλο στα Δωδεκάνησα. Μπορεί να υπάρξει και η πτέρυγα των χρονίως πασχόντων, αλλά και η πτέρυγα αποθεραπείας.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Μπόλαρη, διότι είπατε ότι θα επισκεφθείτε σύντομα τη Ρόδο για να έχετε προσωπική άποψη. Σας περιμένουμε σύντομα, γιατί το έχουμε ανάγκη.

Βεβαίως μπαίνει και το θέμα για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Καλώς υπάγεται στο νοσοκομείο της Ρόδου. Βεβαίως υπήρχε κλειστή πτέρυγα στο νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά καλό είναι να δούμε το εκπαιδευτικό κομμάτι, το κομμάτι της κατάρτισης. Ας μην του το στερήσουμε. Δεν θα μας στοιχίσει περισσότερα χρήματα.

Θεωρώ ότι η ένταξη στο ΚΑΦΚΑ κατ’ εμέ, Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων κατά το νομοσχέδιο, τόσο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Παίδων, όσο και του Χαραλάμπειου Γηροκομείου, είναι σωστή.

Ακούστηκε αντίθετη άποψη στην Αίθουσα, αλλά έχω προσωπική γνώση. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω μια φυσιοθεραπεύτρια του ΚΑΦΚΑ στο Γηροκομείο που το έχει ανάγκη. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένας διοικητής για να επιλύονται αυτόματα όλα αυτά τα ζητήματα και να γίνεται οικονομία κλίμακος. Υπάρχουν και άλλες λειτουργίες, και μιλώ συγκεκριμένα για τη Ρόδο, που μπορούν να καλυφθούν μέσα από την ενιαία διοίκηση.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν άρθρα που πράγματι διευκολύνουν το να υπάρχουν γιατροί στα μικρά νησιά. Γιατί δεν αφορά το νησιώτη το ότι δεν δέχεται              ο γιατρός να υπηρετήσει στα νησιά. Είναι δικό μας το πρόβλημα. Εμείς πρέπει να βρούμε τη λύση. Και χαίρομαι πραγματικά που έρχεται το άρθρο 28 και λέει το απλό που ζητούσαμε τόσο καιρό: η προκήρυξη να είναι ανοιχτή και για τον αγροτικό γιατρό μέχρι να καλυφθεί η θέση. Έτσι και βρεθεί ένας ευλογημένος γιατρός να θέλει να υπηρετήσει, π. χ. στην Κάσο ή την Κάρπαθο, να μην του λέμε περίμενε 6 μήνες να ξανανοίξει η προκήρυξη και στο μεταξύ να τον χάνουμε. Και δεν είναι λύση να προχωρούμε σε εμβαλωματικές λύσεις στερώντας ένα γιατρό από το ένα νησί για να καλύψουμε ανάγκες σε ένα άλλο νησί.

ΔΥΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ

Επιτρέψτε μου να καταθέσω το χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα του υπεύθυνου του τομέα υγείας του Δήμου Κάσου. Για να εξυπηρετήσουμε διπλανό νησί –την Κάρπαθο- που έχει ανάγκη και αυτή, αποσπάσαμε τον αγροτικό γιατρό της Κάσου. Ξέρετε, αν το εγκεφαλικό ή το καρδιακό επεισόδιο επιβάλλει τη διακομιδή (και στα νησιά είναι σύνηθες αυτό και πολύ περισσότερο στα μικρά), ο γιατρός υποχρεούται να συνοδεύσει τον ασθενή. Αλλά οι κάτοικοι μετά μένουν χωρίς γιατρό. Είναι αδιανόητο νησιά των χιλίων κατοίκων να στερούνται το γιατρό. Άρα, όχι ένας γιατρός στο κάθε νησί. Δεν φτάνει. Θέλουμε τον ένα γενικό γιατρό και τους δυο αγροτικούς, για να μπορούμε να δώσουμε την αίσθηση της ασφάλειας σ’ αυτούς τους ακρίτες.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ

Εγώ θα έλεγα ακόμα ότι είναι αδιανόητο να μην έχω την άλφα ειδικότητα γιατρού στο νοσοκομείο ή το Κέντρο Υγείας, να υπάρχει ιδιώτης ελεύθερος γιατρός έξω και να μην μπορεί ο διοικητής του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας ή ο γιατρός του πολυδύναμου να τον χρησιμοποιήσει. Στην Κάσο και την Αστυπαλιά, που να βρεθεί ιδιώτης, οπότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Μιλάω όμως και για μεγαλύτερα νησιά.

Άρα, λοιπόν, να το ανοίξουμε περισσότερο. Έχουμε χάσει ζωές, γιατί δεν μπορούσαμε να φωνάξουμε τον ιδιώτη γιατρό.

ΟΚΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Για τον ΟΚΑΝΑ συμφωνώ. Και είναι από τα επιτεύγματα ότι και η λίστα του ΟΚΑΝΑ τείνει να εξαλειφθεί. Θα μείνουμε όμως στη θεωρία που λέει ότι έχουμε πολλούς γιατρούς και δεν διορίζουμε άλλους; Πώς θα κάνουμε ΟΚΑΝΑ στην Κάλυμνο , όταν δεν έχουμε ούτε ψυχίατρο, ούτε ψυχολόγο; Ποιος γιατρός να το αναλάβει; Και παρακαλώ, να δοθεί άμεσα λύση. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και το γνωρίζουν όλοι. Να βρεθεί μια λύση. Ή διορίζουμε ή μετακινούμε. Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις.

Με το Εθνικό Μητρώο στο άρθρο 18, βεβαιότατα συμφωνούμε. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα επιδόματα είναι κάλπικα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε ».


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: