Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 19/09/2011

Την ευαισθησία των πολιτών επικαλείται ο Υδροβιολογικός Σταθµός Ρόδου για τη προστασία των χελωνών

clip_image002

Σημαντική είναι η αύξηση των περιστατικών εκβρασμού θαλάσσιων χελωνών στις ακτές της Ρόδου στη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών του έτους που διανύουμε. Συνολικά, από τις 23 θαλάσσιες χελώνες (20 άτομα Caretta caretta και 3 άτομα Chelonia mydas) που εκβράσθηκαν και καταγράφηκαν το 2011 από τον Υδροβιολογικό Σταθµό Ρόδου του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, οι 21 ήταν νεκρές. Τα συχνότερα αίτια θανάτου είναι η κατάποση αγκιστριών ή τα βαθιά τραύματα. Σημειώνεται ότι 16 νεκρά άτομα μεγάλου μεγέθους του είδους Caretta caretta εντοπίσθηκαν από τον Ιούνιο έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου, γεγονός σπάνιο για την περιοχή μας, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που διαθέτει ο Υ.Σ.Ρ. Μια μεγάλη πράσινη χελώνα Chelonia mydas, βαθιά τραυματισμένη στο κρανίο, που εντοπίσθηκε από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας στην περιοχή Καλάθου βρίσκεται τώρα υπό κτηνιατρική παρακολούθηση στις εγκαταστάσεις του ΥΣΡ. 980102-003_2sm

Την  κινητοποίηση για τα παραπάνω περιστατικά, η οποία αφορά κυρίως θαλάσσιες χελώνες, έχει αναλάβει ο Υδροβιολογικός  Σταθµός  Ρόδου σε συνεργασία µε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και τις Λιμενικές Αρχές των γειτονικών νησιών της Δωδεκανήσου, καθώς και με τη Διεύθυνση Δασών.

Ο Υ.Σ.Ρ. καλεί όλους   να δείξουν  προσοχή και ευαισθησία απέναντι στο θαλάσσιο περιβάλλον: Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ!


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: