Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 04/09/2011

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ από τον Δήμαρχο Ροδίων

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ Θέμα: Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με έκπληξή μας παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό αναζωπύρωση της φημολογίας για ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Και πρόκειται πράγματι για έκπληξη, καθώς την προηγούμενη φορά που είχαν διαρρεύσει ανάλογες πληροφορίες από κύκλους της κυβέρνησης, τόσο ο προκάτοχός σας όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχαν διαβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, που ισχύουν εδώ και δεκαετίες, αποτελούν το βασικότερο, αν όχι το μόνο, αποτελεσματικό μέτρο υπέρ της προστασίας της νησιωτικότητας, για την οποία η νησιωτική αυτοδιοίκηση έδωσε μάχες και τελικά κατοχύρωσε με ειδική αναφορά στο σύνταγμα της χώρας. Είναι γνωστό ότι οι ιδιομορφίες που έχει ο νησιωτικός χαρακτήρας δημιουργούν οικονομικές επιπτώσεις στις κοινωνίες των νησιών, οι οποίες αίρονται μέχρι ένα σημείο από την ύπαρξη των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Αλλά και πέρα από αυτό, τυχόν αύξηση των συντελεστών θα οδηγούσε και στην επιβάρυνση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, φέρνοντας ένα μοιραίο πλήγμα τόσο στην τοπική κοινωνία που ζει κυρίως από τον τουρισμό όσο και στην εθνική οικονομία, αφού ο τουρισμός – και μάλιστα των νησιών του Αιγαίου – αποτελεί σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας.

Ήδη η τοπική οικονομία υφίσταται πλήγμα από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου – όμως η τουριστική περίοδος για τη Ρόδο, αλλά και για τα περισσότερα άλλα νησιά του Αιγαίου, είναι ενεργή όχι μόνον όλο τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο, ακόμη και το Νοέμβριο.

Συντασσόμενος με την άποψη των παραγωγικών φορέων της Ρόδου, αλλά και των άλλων νησιών, καθώς και του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, πιστεύω ότι ακόμη και ως άμεσα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο, η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης είναι εντελώς άστοχη και θα επιφέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς:

– Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους σε ένα ολοένα και πιο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, θα δεχθούν καίριο πλήγμα, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών από αυτές, άρα και σε μείωση των κρατικών εσόδων, ενώ θα συντελέσει σε παραπέρα αύξηση της ανεργίας.

– Ο τουρισμός θα χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς του έναντι των γύρω ανταγωνιστικών προορισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και την εθνική οικονομία.

Συνοψίζοντας, πιστεύω πως είναι αναγκαίο αφ` ενός να αναθεωρηθεί η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, τουλάχιστον για τις τουριστικές περιοχές, ώστε να μην οδηγηθεί σε τέλμα ο τουρισμός, αφ` ετέρου δε, προκειμένου να σταματήσει η φημολογία για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, να επαναβεβαιώσετε και εσείς, ότι το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο δεν αποτελεί μέρος των όποιων συζητήσεων μεταβολής των συντελεστών ΦΠΑ στο επικείμενο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

clip_image001

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: