Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 27/02/2011

Να ένα μηχάνημα που θα έπρεπε να εφοδιαστεί ο δήμος: Πρωτοποριακή ράμπα που επιτρέπει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα …

ramba_ameaΕδώ και λίγες ημέρες δεκάδες άνθρωποι με κινητικά προβλήματα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια συνοδού, χρησιμοποιώντας την πρωτοποριακή ράμπα που κατασκεύασε το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Όπως λέει ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής κ. Βασίλης Κωστόπουλος: «Κατασκευάσαμε μια ειδική διάταξη η οποία περιλαμβάνει ένα κάθισμα που έχει τη δυνατότητα να κινείται μέσω ηλεκτροκίνητου μηχανισμού πάνω σε μια σταθερή διαδρομή και καταλήγει μέσα στη θάλασσα, δίνοντας τη δυνατότητα σε χρήστες με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια συνοδού». Όλες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτονομία του χρήστη που πηγαίνει μόνος του με τη βοήθεια του αμαξιδίου του.

Όπως διευκρινίζει ο επιστήμονας Ιγνάτιος Φωτίου που ολοκλήρωσε την πρωτοποριακή ράμπα μαζί με τον συνάδελφό του Γιώργο Σωτηριάδη: «Οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες ώστε να διευκολύνεται ο κάθε χρήστης. Ήδη σε παραλίες της Αχαΐας αρκετοί άνθρωποι με κινητικά προβλήματα έχουν απολαύσει τις δυνατότητες που η νέα πρωτοποριακή ράμπα προσφέρει».
Να σημειωθεί ότι τα τηλεχειριστήρια προσφέρονται δωρεάν σε όσους τα ζητήσουν από τη Νομαρχία Αχαΐας που χρηματοδότησε το έργο.
Ο αντινομάρχης Γεράσιμος Φεσσιάν που έχει και ο ίδιος κινητικά προβλήματα δηλώνει ότι «είναι σπουδαίο να έχουμε έστω και στη θάλασσα αυτή την αυτονομία. Απολαμβάνουμε πια το κολύμπι όπως ο καθένας».
Ήδη εγκαταστάθηκαν τέσσερις ράμπες σε ακτές της Αχαΐας για να εξυπηρετήσουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα στην περιοχή.
«Είναι ίσως πρωτοποριακή κατασκευή σε όλη την Ευρώπη και για να καλυφθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματος χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία» αναφέρει ο κ. Ιγνάτιος Φωτίου. Και καταλήγει: «Η ανεμπόδιστη πρόσβαση στη θάλασσα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους χρήστες με αναπηρία για τις δυνατότητες αυτονομίας που προσφέρει».

πηγή: “ΤΑ ΝΕΑ”

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: