Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 11/01/2011

Συνεχίζονται οι καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία …

Μπρίσμπεϊν, Αυστραλία

Καταστροφικές πλημμύρες στο Μπρίσμπεϊν της ΑυστραλίαςΚαταστροφικές πλημμύρες  απειλούν τους  κάτοικους  του Μπρίσμπεϊν, την τρίτη σε μέγεθος πόλης της Αυστραλίας . Ήδη ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονταν στο κέντρο της πόλης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι την εγκαταλείπουν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περί τις 6.500 σπίτια και καταστήματα κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν στην πρωτεύουσα του βόρειου Κουίνσλαντ, με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων κατοίκων.   Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες που έχει πληγεί από τις χειρότερες βροχοπτώσεις των πενήντα τελευταίων ετών.
Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας 15.000 κάτοικοι της πόλης θα πληγούν από τις πλημμύρες.

Οι οικονομικές επιπτώσεις

Οι οικονομικές επιπτώσεις από τις καταστροφές είναι τεράστιες, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος των ζημιών φτάνει τα 6 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε, όμως, ότι οι πλημμύρες δεν θα επηρεάσουν το αναμενόμενο πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2012-13.
Το δολάριο Αυστραλίας βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων εν μέσω ανησυχιών ότι τα ανθρακωρυχεία του Κουίνσλαντ θα χρειαστούν μήνες για να επανέλθουν στην κανονική παραγωγή τους και ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πλημμύρες θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας.
Ο αντίκτυπος από τις καταστροφές των σιτηρών είναι ήδη αισθητός στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι η τέταρτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι νέες ανατιμήσεις θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη αυξημένες -κατά 45% από τις αρχές του έτους- τιμές τόσο στα σιτηρά, όσο και στα φρούτα και λαχανικά.
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στις εξαγωγές της χώρας, που πλήττονται από την αναστολή της λειτουργίας πολλών ανθρακωρυχείων.
Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της Αυστραλίας σε άνθρακα αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, από την οποία εξαρτώνται τα κινεζικά εργοστάσια χάλυβα. Επιπλέον, δεδομένου ότι έχει διακοπεί η λειτουργία λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων στις πληγείσες περιοχές, υπολογίζεται ότι τα εμπορεύματα θα παραμείνουν στις αποθήκες για δύο εβδομάδες ακόμα, γεγονός που μεταφράζεται σε κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κράτος.
Οι ειδικοί αναμένουν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης και της συνακόλουθης αύξησης στις τιμές των προϊόντων, τόσο στον τομέα των ειδών πρώτης ανάγκης, όσο και σ΄εκείνον των κατασκευών για την αποκατάσταση των ζημιών.
Σημαντικό θα είναι το κόστος και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, που καλούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Βασιλική Τράπεζα Καναδά εκτιμά ότι το κόστος των πλημμυρών θα ανέλθει σε 0,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) με πιθανότητες να αυξηθεί περισσότερο, αν οι συνέπειες της καταστροφή είναι δραματικότερες απ’ αυτές που προβλέπουν οι αρχές.
Αντίθετα, ο οικονομικός αναλυτής της ANZ Ίαν Κόλχουν προβλέπει τριπλάσιο κόστος των πλημμυρών στην εθνική οικονομία. Κατά τον κ. Κόλχουν το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,25%, ποσοστό που, αν επαληθευτεί, μεταφράζεται σε έξι και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: