Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 10/01/2011

Να γίνει πράξη το μεταφορικό ισοδύναμο απαιτεί ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ν. Ζωίδης …

ζωιδηςΣοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι  κάτοικοι  των νησιών μας . . .  Θα πρέπει να γίνουν πράξη οι διαχρονικές εξαγγελίες και τα οράματα που αφορούν το δικαίωμα των νησιωτών μας στο μεταφορικό ισοδύναμο, ζήτησε στην ομιλία του σε συνεδρίαση επιτροπής του κοινοβουλίου από τον Υπουργό  Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νίκος Ζωίδης.. .

 

 clip_image002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μιλώντας προσφάτως στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συμμετέχει, επισήμανε μεταξύ των άλλων ότι απαιτούνται πλέον ουσιώδεις και στοχευόμενε ς ενέργειες από του Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων – Νήσων και Αλιείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση για τους κατοίκους των νησιών μας. Σημείωσε επίσης  ότι οι τομές που έγιναν και οι πολιτικές που σχεδιάστηκαν, δύναται να αποτελέσουν σημαντικές αλλαγές στις νησιωτικές περιοχές.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νίκος Ζωίδης,  κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την εκπαίδευση όσων θα ήθελαν να ασχοληθούν με σχετικά επαγγέλματα που αφορούν τη Ναυτιλία, την αλιεία κλπ  και ζήτησε να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα να μπορούν τα νέα παιδιά από τα νησιά μας,  είτε να εκπαιδεύονται στον τόπο που ζουν  είτε να επιδοτείται η εκπαίδευσή τους έτσι ώστε να επιβαρυνθούν οι οικογένειές του όσο το δυνατόν λιγότερο.
Μίλησε επίσης  για το Εθνικό Λιμενικό ζήτημα, που υφίσταται σήμερα. Ζήτησε να ξεκαθαρίσει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας τους και να γίνει άμεσα κατηγοριοποίηση και να αλλάξει το πλαίσιο διαχείρισης για να μπει, όπως τόνισε  μια τάξη προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας.
Αναφέρθηκε  και  στην επιβολή βιομηχανίας προστίμων στα οικεία λιμενικά ταμεία από το υπουργείο Οικονομικών και επισήμανε τις δυσλειτουργίες του γραφειοκρατικού συστήματος. Σημείωσε ότι βρίσκονται διάφορα ζητήματα σε εκκρεμότητα σε ότι αφορά το εμπορικό λιμάνι της Ρόδου, καυτηρίασε τις διαχρονικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ζήτησε να αναληφθεί ρόλος εποπτείας παραγωγής λιμενικών έργων, από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων , έτσι ώστε να  διευκολυνθεί η διαδικασία για  την αδειοδότηση των σχετικών  μελετών για να προχωρούν τα λιμενικά έργα.
Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, χαρακτήρισε σημαντική για τον κάθε νησιώτη, την δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών μετά την παρέμβαση που έκαναν οι νησιώτες βουλευτές για να μην περικοπούν ποσά που προορίζονταν στην ενίσχυση – επιδότηση, των ακτοπλοϊκών γραμμών.
Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν κανόνες με θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τις επιδοτήσεις αυτές. Πρότεινε να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο που θα έχει βασικό πλαίσιο την εξυπηρέτηση όλων των νησιωτών.
«Θεωρώ – κατέληξε – ότι η πρώτη νησιωτική πολιτική είναι το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο. Το δικαίωμα του κατοίκου και του μικρότερου νησιού να έχει ίση μεταχείριση με τον κάτοικο της ηπειρωτικής χώρας. Και σε χρόνους και σε οικονομική επιβάρυνση.  Μιλάμε για διακομματική συμφωνία επί της αρχής από όλα τα κόμματα. Υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν γνωμοδοτήσεις και των κοινοτικών οργάνων. Μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από κοινοτικούς πόρους. Από κει και πέρα, θυμίζω ότι είναι και εξαγγελία του Πρωθυπουργού και της πρώην υπουργού κ. Κατσέλη.
Εμείς θα το παλέψουμε μέχρις εσχάτων, όσο μας επιτρέπει η κοινοβουλευτική μας ιδιότητα να μην στερήσουμε από τους κατοίκους των νησιών μας, που αποτελούν το 50% αυτής της χώρας και είναι γαζωμένοι στα βράχια του αρχιπελάγους,  αυτό το δικαίωμα.  Κι είναι καιρός πλέον να κάνουμε πράξη τις διαχρονικές εξαγγελίες και τα οράματά μας

Νικόλαος Ηλ. Ζωίδης                                       Ρόδος 7  Ιαν. 2011

Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: