Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 08/01/2011

Προγραμματική σύμβαση για την συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων επιζητεί με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ο Δήμαρχος Δ. Διακομιχάλης –

image

Το μεσημέρι του Σαββάτου στη πρώτη  συνεδρίαση  του νέου δημοτικού συμβουλίου της Καλύμνου , παρόντος και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κασσάρα , ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Διακομιχάλης , δράττοντας την ευκαιρία έθεσε ζητήματα προοπτικής της  τουριστικής ανάπτυξης στη Κάλυμνο στον Υφυπουργό  κ. Νικητιάδη που  συμμετείχε και αυτός στη συνεδρίαση . 

Επιζητώντας τη καταπολέμηση της ανεργίας  και , παράλληλα , τη προβολή και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων  ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης έδωσε στον υφυπουργό σχετικό Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης που έχει καταρτίσει ο Δήμος.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης είναι μια δράση που έπρεπε να είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό …! 

Επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους ΚαλύμνουΠαρόλα αυτά ως βουλευτής του Νομού ο υφυπουργός σίγουρα έχει άμεση εικόνα των προβλημάτων και αναγκών του νησιού ! Να συμπεράνουμε  ότι η σημερινή επίσημη περιήγηση του κ. Γ. Νικητιάδη στους   αρχαιολογικούς  χώρους με τη Δημοτική Αρχή μας ενέχει θέση συγκατάβασης στο αίτημα του κ. Διακομιχάλη για υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης   ;

Διαβάστε στη συνέχεια τη πρόταση του Δήμου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΥΠΠΟΤ – ΔΗΜΟΥ

Η Κάλυμνος, γνωστή ως το «Νησί των Σφουγγαράδων», διατηρεί μέχρι σήμερα τον ιδιαίτερο πολιτισμικό, οικονομικό και κοινωνικό της χαρακτήρα. Η λαϊκή παράδοση, που σχετίζεται άμεσα με τη θάλασσα και κυρίως με τη σπογγαλιεία (μουσική, χοροί, τραγούδια κ. τ. λ.) διατηρείται ζωντανή στο νησί. Επιπλέον το φυσικό τοπίο, η αρχιτεκτονική και οι βαθιά ριζωμένοι στον τόπο κάτοικοι ορίζουν τη μοναδικότητά του.

Στα πλαίσια τόνωσης και αναβάθμισης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των κατοίκων και της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος, θα πρέπει να γίνει μία συνολική παρέμβαση συντήρησης, ανάδειξης και κοινωνικής ένταξης των μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού της. Η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καλύμνου μπορεί να αποδώσει σημαντικότατα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, συνεισφέροντας καθοριστικά στη γενικότερη πρόοδο και ανάπτυξη του νησιού.

Μέσα από την ανάδειξη και την προβολή των αρχαιολογικών χώρων, των πολλών και αξιόλογων μνημείων και αρχαιολογικών ευρημάτων της Καλύμνου, θα καταστεί δυνατή η αξιοποίηση και προβολή της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της, που θα αποτελέσει οπωσδήποτε μοχλό ανάπτυξης του τόπου και πόλο έλξης επισκεπτών, με αναμφισβήτητα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη.

Η Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποτελεί το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για την επίτευξη ενός τέτοιου σκοπού, με τη συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων του νομού.

Ειδικότερα προτείνονται οι κάτωθι άξονες δράσης:

1. Σύσταση ειδικευμένου συνεργείου, που θα ασχολείται με ανασκαφικές έρευνες και καθαρισμούς αρχαιολογικών χώρων. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η σύσταση ειδικευμένου συνεργείου, για την ανασκαφική έρευνα και ανάδειξη σημαντικών και εύκολα επισκέψιμων μνημείων, αλλά και για τον κατ’ έτος καθαρισμό των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Καλύμνου και της Τελένδου, καθώς και για την γρηγορότερη προώθηση και απεμπλοκή υποθέσεων έρευνας ιδιόκτητων υπό οικοδόμηση οικοπέδων, που χρήζουν ανασκαφικής διερεύνησης, λόγω της ύπαρξης αρχαίων στο υπέδαφός τους.

2. Σύσταση συνεργείου συντηρητών, για τη συντήρηση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών τοιχογραφιών στα εκκλησάκια της Καλύμνου. Η Κάλυμνος διαθέτει εντυπωσιακό αριθμό τοιχογραφημένων ναών, που δυστυχώς καταστρέφονται ανεπανόρθωτα από τη φθοροποιό δύναμη του χρόνου και την αδυναμία της αρμόδιας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να τα συντηρήσει. Αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη η άμεση συντήρησή τους, σε συνεργασία πάντα με την αρμόδια 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Σε αυτή τη δράση πρώτη προτεραιότητα αποτελούν τα δέκα εκκλησάκια του Κάστρου της Χώρας.

3. Συνέχιση των εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων του Χριστού της Ιερουσαλήμ – Ιερό Δαλίου Απόλλωνα. Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος, ευρισκόμενος δίπλα στην επαρχιακή οδό Χώρας – Πανόρμου, είναι ο σπουδαιότερος σε ολόκληρη την Κάλυμνο, καθώς αποτελούσε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο του νησιού καθ’ όλη την αρχαιότητα. Παλαιότερες και πρόσφατες εργασίες έφεραν στο φως αρχαία οικοδομήματα, ψηφιδωτά δάπεδα, αγάλματα θεών και επιφανών θνητών, σημαντικότατες για την ιστορία του τόπου επιγραφές, καθώς και πολλά άλλα ευρήματα. Η πρόσφατη μάλιστα ανακάλυψη αποθέτη με πολλά μαρμάρινα αγάλματα κάνει επιτακτική την ανάγκη διενέργειας οργανωμένων ανασκαφών στο χώρο αυτό. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί (2005-2009) απαλλοτριώσεις ιδιόκτητων οικοπέδων, δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης, συστηματικές εργασίες περίφραξης και ανάδειξης του χώρου και των βυζαντινών μνημείων του από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι ανασκαφικές εργασίες θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν, ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω ολόκληρος ο σημαντικότατος αυτός αρχαιολογικός χώρος της Καλύμνου, με την αποκάλυψη των μαρτυρημένων από αρχαιολογικές μαρτυρίες μνημείων, όπως ναός Ασκληπιού, θέατρο, γυμνάσιο, βουλευτήριο κ. ά. Βασική προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου, με απαλλοτρίωση των υπολοίπων ιδιόκτητων οικοπέδων γύρω από αυτόν. Επίσης ο αρχαιολογικός χώρος χρειάζεται στελέχωση με προσωπικό φύλαξης-ενημέρωσης, κατ’ έτος συστηματικούς καθαρισμούς, συντηρήσεις των μνημείων και της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου.

4. Κάστρο Χώρας. Συνέχιση των εργασιών ανάδειξης της μεσαιωνικής καστροπολιτείας, που έγιναν από το Υπουργείο Πολιτισμού και δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, έτσι ώστε να καταστεί το Κάστρο πόλος έλξης επισκεπτών, πράγμα που θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής του οικισμού της Χώρας. Συντήρηση και αξιοποίηση των ήδη αναστηλωμένων κτιρίων της κεντρικής γειτονιάς του κάστρου, που ανακατασκευάστηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Κάστρων Περίπλους (1999-2001), με λειτουργία του Αναψυκτηρίου, του Μουσείου και της Αίθουσας Υποδοχής – Ενημέρωσης του Κάστρου. Άμεση συντήρηση χρειάζονται επίσης το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του Κάστρου, αλλά και οι τοιχογραφίες των εκκλησιών του, που καταστρέφονται ανεπανόρθωτα από την υγρασία και τη φθορά του χρόνου. Ακόμη θα πρέπει να κατασκευαστεί αμαξιτός δρόμος, άκρως απαραίτητη προϋπόθεση, που θα συνεισφέρει καθοριστικά στην αξιοποίηση του μνημειακού αυτού συνόλου, διευκολύνοντας την επισκεψιμότητά του.

5. Κάστρο Χρυσοχεριάς και Ανεμόμυλοι αυτού. Πρόκειται για μικρών διαστάσεων κάστρο, το οποίο περιλαμβάνει και τρεις πετρόκτιστους ανεμόμυλους. Το μνημειακό αυτό σύνολο είναι εύκολα προσβάσιμο, μέσω αμαξιτής οδού, γεγονός που καθιστά εύκολη την επίσκεψή του, αλλά και τη διεξαγωγή εργασιών. Πρέπει να γίνει ανασκαφική διερεύνηση του εσωτερικού του κάστρου και εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τειχών και των δύο μνημειακών πυλών εισόδου του. Όσον αφορά τους τρεις ανεμόμυλους (τους τελευταίους στην Κάλυμνο), αυτοί μπορούν να επισκευαστούν και να χρησιμεύσουν ο καθένας για διαφορετικό σκοπό, όπως να αποκατασταθεί πλήρως ο ξύλινος μηχανισμός του ενός από αυτούς, χρησιμεύοντας ως Μουσείο Προβιομηχανικής Τεχνολογίας, ενώ οι άλλοι δύο να αποτελέσουν χώρους ενημέρωσης και αναψυχής των επισκεπτών του κάστρου. Πρέπει τέλος να ηλεκτροφωτιστεί σωστά το κάστρο και οι ανεμόμυλοί του.

6. Αρχοντικό Βουβάλη: Βρίσκεται δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για την κατοικία της οικογένειας του Νικολάου Βουβάλη, του μεγαλύτερου σπογγέμπορα και ευεργέτη της Καλύμνου. Το Αρχοντικό Βουβάλη (τέλη 18ου αιώνα) αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νεοκλασικής νησιώτικης αστικής αρχιτεκτονικής στην Κάλυμνο. Λειτουργεί από το 1981 ως επισκέψιμος μουσειακός χώρος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την κεντροευρωπαϊκή οικοσκευή του αρχοντικού. Ως το 2004 φιλοξενούσε και μέρος του εκθέσιμου αρχαιολογικού υλικού της Καλύμνου. Παρουσιάζει πολλά κτιριολογικά προβλήματα λόγω της παλαιότητάς του και της συνεπακόλουθης φυσικής φθοράς, ειδικά από την εισροή υγρασίας, και γι’ αυτό χρήζει επισταμένων και εκτεταμένων εργασιών συντήρησης. Μάλιστα έχει εκπονηθεί και ειδική μελέτη γι’ αυτό, η οποία δυστυχώς δεν έχει ακόμη ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

7. Ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της Ευαγγελίστριας. Η μεγάλη αυτή και εντυπωσιακή χριστιανική εκκλησία του 5ου μ. Χ. αιώνα, κτισμένη στα ερείπια αρχαίου ναού της θεάς Άρτεμης, βρίσκεται κάτω από την  κατεδαφισμένη πια «Σχολή του Μαύρου». Αποτελεί δε το μοναδικό αρχαίο μνημείο εντός της πόλης της Πόθιας. Η πλήρης αποδέσμευση του μνημείου, με την απομάκρυνση των τσιμεντένιων καταλοίπων θεμελίωσης της παλιάς σχολής, η εν συνεχεία ανασκαφή και η ανάδειξή του θα αποτελέσει σημαντικότατο αρχαιολογικό έργο για την πόλη, καθώς μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου. Η ανάδειξη του μνημείου μπορεί να συνδυαστεί με τη διαμόρφωση πολιτιστικού χαρακτήρα περιπατητικής διαδρομής περιήγησης, με αφετηρία τον πεζόδρομο Πατήθριες και προορισμό το συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχοντικού Βουβάλη, μέσα από τις συνοικίες Υπαπαντής και Ευαγγελίστριας, όπου διατηρούνται ακόμη σημαντικά δείγματα της παραδοσιακής αστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού μας.

8. Δημιουργία Πολύπλευρου – Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου στην περιοχή της Πόθιας, για την πραγματοποίηση πολυποίκιλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Για το σκοπό αυτό προτείνεται ο χώρος του υπάρχοντος δημοτικού ακινήτου στην περιοχή Βασιλικά.

9. Δημιουργία Κοινού Ταμείου Αλληλοβοηθείας για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, με τη σύμπραξη Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Καλυμνίων και ιδιωτών και με οικονομική συνδιαχείριση Υπουργείου και Δήμου.

10. Οχυρό Καστέλλι. Ανάδειξη, συντήρηση και φωτισμός του σημαντικού αυτού πρωτοβυζαντινού παραθαλάσσιου οχυρού του 7ου αιώνα, το οποίο αν και είναι εύκολα προσβάσιμο από τους επισκέπτες, βρίσκεται σε κακή κατάσταση, που επιδεινώνεται συν τω χρόνω, καθώς δεν έχει γίνει ποτέ κάποια προσπάθεια συντήρησής του. Θα πρέπει να εκπονηθεί γι’ αυτό ειδική μελέτη για τη συντήρηση των τειχών και την ανάδειξή του.

11. Ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου στην παραλιακή ζώνη της Τελένδου. Προτείνεται η ανασκαφή, συντήρηση και στη συνέχεια ηλεκτροφωτισμός αυτού του σημαντικότατου συγκροτήματος χριστιανικού ναού του 6ου μ. Χ. αιώνα, με βαπτιστήριο, ιδιαίτερη λουτρική κτιριακή κατασκευή και άλλους λειτουργικούς χώρους γύρω από το ναό, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία, που φτιάχτηκε ποτέ στην Κάλυμνο, με μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, προερχόμενα από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Σημαντικότατο πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι ο αρχαιολογικός αυτός χώρος, εμβαδού 4 στρεμμάτων είναι απαλλοτριωμένος.

12. Τοποθέτηση μεγάλων ενημερωτικών πινακίδων στην Πόθια, τον Βαθύ, τη Χώρα, το Άργος, την Τέλενδο, τα Αργινώντα, τα Σκάλια και τον Εμπορειό, οι οποίες θα περιλαμβάνουν φωτογραφικό υλικό, χάρτες και δίγλωσσα κείμενα, που θα πληροφορούν τους επισκέπτες για την ιστορία και τα αξιοθέατα των περιοχών αυτών.

13. Δημιουργία Μουσείου Θαλασσίων Αρχαιοτήτων, όπου θα εκτίθενται αντικείμενα από αρχαία ναυάγια του αιγαιακού χώρου, κυρίως εμπορικοί αμφορείς, καθώς στο νησί υπάρχει μεγάλος αριθμός και ποικιλία αρχαίων και βυζαντινών αμφορέων. Αυτό μπορεί να εγκατασταθεί στο χώρο του ισογείου του κτιρίου του Ναυτικού Μουσείου ή σε χώρο του κτιρίου του Καταδυτικού Κέντρου στα Αργινώντα. Μεγάλος αριθμός αμφορέων από ναυάγια της περιοχής του Αιγαίου φιλοξενείται τόσο στο Ναυτικό Μουσείο, όσο και στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου. Σε αυτό θα μπορούσαν να συνεισφέρουν και ιδιώτες συμπατριώτες μας, ώστε να εμπλουτιστεί η έκθεση και η Κάλυμνος να αποκτήσει Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Μία τέτοια προσπάθεια είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί από το Δήμο σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και έτσι θα μπορούσε να συσταθεί στο νησί μας το σημαντικότερο Μουσείο Υποθαλάσσιων Αρχαιολογικών Ευρημάτων στον κόσμο, ανώτερο και από το Μουσείο του Bodrum στη γειτονική Τουρκία, το οποίο αποτελεί διεθνή πόλο έλξης για τη γείτονα χώρα.

14. Ανάδειξη του Πρωτοβυζαντινού Οικισμού Ελληνικά στην περιοχή Ρίνας Βαθύ. Πρόκειται για τον καλύτερα διατηρημένο πρωτοβυζαντινό οικισμό σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, ο οποίος χρονολογείται στον 6ο – 7ο μ. Χ. αιώνα. Βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ρίνας. Περιλαμβάνει πλήθος οικοδομημάτων και εκκλησιών, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Ήδη έχει κατασκευαστεί λιθόστρωτο μονοπάτι στις παρυφές του οικισμού από τον Δήμο Καλυμνίων το 2004, στα πλαίσια του προγράμματος LEADER όμως ο ίδιος ο οικισμός παραμένει αναξιοποίητος, χωρίς ανασκαφική διερεύνηση και συντήρηση αυτού του μοναδικού μνημειακού συνόλου.

15. Ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της Παλαιοπαναγιάς. Ολοκλήρωση της ανασκαφικής αποκάλυψης, που ξεκίνησε στα 1997-1998, αυτού του σημαντικότατου συγκροτήματος χριστιανικού ναού του 6ου μ. Χ. αιώνα, με βαπτιστήριο και άλλους λειτουργικούς χώρους, που αποτελούσε τον μητροπολιτικό ναό της κοιλάδας του Βαθύ. Πρόκειται για ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μνημειακό σύνολο, με μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, προερχόμενα από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

16. Συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του μοναστηριακού συγκροτήματος της Παναγιάς Κυρά-Ψηλής στην περιοχή του Βαθύ.

Πρόκειται για μικρών διαστάσεων εγκαταλελειμμένο σήμερα συγκρότημα καστρομονάστηρου, που έχει οικοδομηθεί επί της βόρειας πλαγιάς του όρους Κυρά-Ψηλή. Στο εσωτερικό της μονής υπάρχουν ένας καμαροσκέπαστος ναΐσκος, δύο σπηλαιώδεις χώροι με δεξαμενή συγκέντρωσης αγιάσματος, κελιά, μαγειρείο με κτιστό φούρνο, αποθήκη και δύο υδατοδεξαμενές. Σύμφωνα με την παράδοση το σπήλαιο με το εικόνισμα της Παναγιάς ανακαλύφθηκαν τυχαία από κάποιον βοσκό. Στη συνέχεια, κατά το α’ μισό του 18ου αιώνα, ο χώρος διαμορφώθηκε σε μονή. Σήμερα η μονή δεν διαθέτει μοναχούς και αποτελεί ιερό προσκυνηματικό τόπο για όλους τους Καλυμνίους. Κτιριακά το συγκρότημα αντιμετωπίζει σοβαρά στατικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε να διασωθεί αυτό το τόσο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της νεότερης ιστορίας του τόπου και να χρησιμοποιηθούν οι χώροι της μονής για πολιτιστικές δραστηριότητες.

17. Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου για την περιοχή του Βαθύ. Για το σκοπό αυτό προτείνεται το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα του Μετοχιού της Παναγιάς Κυρα-Ψηλής (ελαιοτριβείο, κελιά, ξενώνας, αποθήκες), που ανήκει στο Δήμο Καλυμνίων. Στα επιμέρους διαμερίσματά του κτιριακού συγκροτήματος του Μετοχιού υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν παράλληλα δραστηριότητες, όπως: 1) Λαογραφικό Μουσείο, με έμφαση στον αγροτικό χαρακτήρα του τόπου, με ενημερωτικές πινακίδες με κείμενα, χάρτες, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία γύρω από την ιστορία, τα πολιτιστικά μνημεία, το περιβάλλον και τις παραδόσεις της περιοχής του Βαθύ. 2) Διανομή πληροφοριακού υλικού, όπως έντυπα ενημερωτικά φυλλάδια. 3) Ανακατασκευή του χειροκίνητου παραδοσιακού ελαιοτριβείου. 4) Παρασκευή, συσκευασία και πώληση παραδοσιακών προϊόντων (υφαντών, γλυκισμάτων, κρασιών κ. ά.). 5) Λειτουργία παραδοσιακού καφενείου.

Με εκτίμηση

Ο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΔΗΜ. ΕΛ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: