Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 22/06/2010

23 Ιουνίου σήμερα παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Φανιστή, Λαμπαδάρη ή Λαμπροφόρου … Ευκαιρία να “αποτρέψετε” το κακό … στις φωτιές τ’ Αϊ Γιαννιού στα Βλυχάδια και στο Πάνορμο

photo 23 Ιουνίου σήμερα σε όλη την Ελλάδα, στη γιορτή του Αι Γιάννη ανάβουν φωτιές, πηδάνε πάνω από αυτές και αναβιώνουν μια πανάρχαια ιεροτελεστία.

Σε κάποια μέρη ανάβουν απλώς φωτιές για το καλό… Σε κάποια άλλα συναγωνίζονται για το ποιός θα ανάψει το μεγαλύτερο φανό… Και σε κάποια άλλα, καίνε τα Μαγιάτικα στεφάνια.

Στις 23 Ιουνίου στη Κάλυμνο ανάβουν φωτιές κύρια στα Βλυχάδια και στο Καντούνι…

Περισσότερο βέβαια τα  παιδιά που  συγκεντρώνουν ξερούς σχίνους, άχρηστα πράγματα από τα σπίτια της γειτονιάς και στήνουν τεράστιους φανούς, που θα πυροδοτηθούν τη κατάλληλη στιγμή….
Πηδούν πάνω από τις φωτιές  , σταυρωτά, τρεις φορές τουλάχιστον, φωνάζοντας  “Να πηδήσω τη φωτιά να μη με πιάσει αρρώστια!”… Μετά, ακολουθούν βουτιές στη θάλασσα…! Είναι μια ευκαιρία να καεί και το μαγιάτικο στεφάνι, ρίχνοντας αλάτι στη φωτιά για το κακό μάτι!. Πολύ συμμετέχουν θεωρώντας πως όταν περάσεις πάνω από τη φωτιά αποτρέπουν το κακό και παίρνουν υγεία και δύναμη.

Όπως και να έχει οι θερινοί μήνες είναι φτωχοί σε μεγάλες γιορτές. Με τον Ιούνιο  συμπίπτει εξάλλου η ακμή του καλοκαιριού, οι θερινές τροπές του ηλίου, που θεωρούνταν σημαντική και ορισμένες φορές επικίνδυνη καμπή του χρόνου.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: