Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 08/06/2010

Αποφασισμένη στο να εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός αλιείας η Μ. Δαμανάκη …

image

Παρά τις αντιδράσεις των ψαράδων στην Ελλάδα και άλλων χωρών, η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ δηλώνει αποφασισμένη εφαρμόσει τον λεγόμενο Μεσογειακό Κανονισμό, βασικός στόχος του οποίου είναι η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών παραμέτρων στην ευρωπαϊκή αλιεία.
Όπως επισήμανε η Μαρία Δαμανάκη, τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από το 54% των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσογείου υπεραλιεύονται, με κίνδυνο ολικής κατάρρευσης.

Ο Κανονισμός τέθηκε επισήμως σε ισχύ την 1η Ιουνίου, οπότε έληξε η μεταβατική περίοδος προσαρμογής που είχε αποφασισθεί το 2006. Ωστόσο ορισμένες χώρες-μέλη ακόμα δεν έχουν λάβει μέτρα για την εφαρμογή του.
«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν περισσότερα από τρία χρόνια για να προετοιμαστούν και να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του. Σ΄αυτές τις διατάξεις είχαν, άλλωστε, συμφωνήσει ομόφωνα το 2006. […] Είναι δύσκολο να αποδεχθώ ότι τα κράτη μέλη δεν είναι πρόθυμα, ή δεν είναι σε θέση σήμερα, να εφαρμόσουν έστω τη συμφωνία του 2006», δήλωσε η κ. Δαμανάκη.
«Η κατάσταση αρκετών αλιευτικών αποθεμάτων στη Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι αλιείς αλιεύουν κάθε χρόνο όλο και λιγότερο. Πρέπει να αντιστρέψουμε την ανησυχητική τάση προς βλαπτικές, για τη βιωσιμότητα, πρακτικές αλιείας και την υποβάθμιση των θαλάσσιων πόρων. Πρέπει να το κάνουμε τώρα» είπε.
Ο Μεσογειακός Κανονισμός της ΕΕ προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών όπου περιορίζονται οι αλιευτικές δραστηριότητες. Καθορίζει, επίσης, τεχνικούς κανόνες σχετικά με τις επιτρεπόμενες αλιευτικές μεθόδους, την απόσταση από την ακτή, και προνοεί για τα προστατευόμενα είδη και τους οικοτόπους.

πηγή newsroom ΔΟΛ

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: