Αναρτήθηκε από: ΚΑΛΥΜΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ | 30/04/2009

ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ; Άρθρο του Γ. Κασσάρα

kassaras.g

ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ

ή 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

“και τούτο ποιείν και κείνο μη αφιέναι”

Του Γιώργου Κασσάρα

Το ζήτημα που τίθεται τελευταία από ορισμένους,  είναι πως κακώς το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα σκάνδαλα της Κυβέρνησης, τη στιγμή που η οικονομική δυσπραγία, η ακρίβεια και η ανεργία ταλανίζουν το λαό. Κατά την ταπεινή μου  γνώμη, αυτή η τοποθέτηση είναι εσφαλμένη, γιατί τα σκάνδαλα σε συνδυασμό με τη διάλυση της Δημόσιας Διοίκησης, έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τη χώρα και δεν είναι καθόλου άσχετα με αυτό καθαυτό το επίπεδο της ποιότητας της ζωής μας και την δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε… 

Τα σκάνδαλα, η διαχείριση δηλαδή πολλών υποθέσεων του Δημοσίου με αδιαφανή και επαχθή για το δημόσιο συμφέρον τρόπο, πέραν του ηθικού κόστους έχουν και πραγματικό οικονομικό κόστος.

Τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά από τις συμβουλές των γαλάζιων golden boys του Λονδίνου, εκτιμάται ότι έχουν επενδύσει περί  τα 710 εκατομμύρια ευρώ σε τοξικά 15ετή και 20ετή ομόλογα, τα οποία έχουν καταρρεύσει, και υπολογίζεται ότι αν ρευστοποιούνταν  σήμερα, θα έχαναν το 40% της αξίας τους. Σε αυτό το κόστος βέβαια, πρέπει να προσθέσουμε την επαναγορά των τόκων από το κράτος, καθώς επίσης και τις προμήθειες που έλαβε η παρέα του Λονδίνου για τη μεσολάβησή της. Έτσι έχουμε σήμερα το φαινόμενο τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία να μην μπορούν να καλύψουν όχι μόνο το εφάπαξ των συνταξιούχων, αλλά ούτε και τις τρέχουσες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των ασφαλισμένων, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο δυσμενώς το σημαντικότερο τομέα της ζωής μας, αυτόν της υγείας.

Οι  ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου, το νερό δηλαδή της Βιστωνίδας με 260 ακίνητα – φιλέτα του Δημοσίου, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος αφού η δημόσια γη υποεκτιμήθηκε και έτσι, πέραν όλων των άλλων, ένα τεράστιο ποσό λείπει σήμερα από τα ταμεία του κράτους.

Οι  μη σύννομες και αδιαφανείς διαδικασίες, στην επιδότηση των λεγόμενων “άγονων γραμμών’’, γύρισε τις συγκοινωνίες στο Αιγαίο 30 χρόνια πίσω, καταδικάζοντας ολόκληρα νησιά στην απομόνωση και τον μαρασμό, αφού σε κάποια από αυτά   περνούν ακόμη και 20 ημέρες για να δουν πλοίο από τον Πειραιά. Έτσι μπαίνει ζήτημα όχι μόνο για την ποιότητα της ζωής αλλά, πολλές φορές, ακόμα και της επιβίωσης των ασθενών μας.

Το χειρότερο όμως έχει συμβεί με τη διεθνή δυσφήμηση  της χώρας, μιας και ‘ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον’, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σοβαρά η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας και να δανείζεται με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που οι τράπεζες δανείζουν τους ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο χρέος και την πραγματική οικονομία.

Το συνολικό δε κλίμα σήψης, διαφθοράς  και διάλυσης του κρατικού μηχανισμού, αποτρέπει κάθε σοβαρή επενδυτική προσπάθεια από Έλληνες ή ξένους επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα μεταξύ των άλλων να μη δημιουργούνται καινούργιες θέσεις εργασίας, την ώρα που η ανεργία, προϊούσης της οικονομικής κρίσης, θα αυξάνεται.

Με αυτήν την ενδεικτική περί σκανδάλων αναφορά, γίνεται φανερό ότι τα σκάνδαλα πλήττουν τη χώρα συνολικά και τις συνέπειές τους τις υφίσταται ο λαός και γι’ αυτό επιβάλλεται η άμεση διαλεύκανσή τους.

Άλλωστε   δεν κατανοώ   την άποψη που λέει ότι αν ασχολείσαι  με τα σκάνδαλα δεν μπορείς να ασχολείσαι με τα υπόλοιπα. ‘Και τούτο ποιείν και ‘κείνο μη αφιέναι’ που λέει και το Ευαγγέλιο.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον και υποχρέωση, να απαιτεί την απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και αυτό ακριβώς κάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Όχι για να ποινικοποιήσει τη δημόσια ζωή, αλλά γιατί γνωρίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά όσο είναι βουτηγμένη στη διαφθορά. 

Η συγκάλυψη που μεθοδικά επιχειρεί η κυβέρνηση και με τη χρησιμοποίηση ανώτερων δικαστικών λειτουργών, το μόνο που καταφέρνει είναι να εδραιώνει ακόμη περαιτέρω στους πολίτες  την πεποίθηση ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι και ποτέ κανείς δεν τιμωρείται.

Σε αυτό το παιχνίδι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει και γι’ αυτό μαζί με τις προτάσεις του για την ανασυγκρότηση της χώρας , την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του λαού, απαιτεί και προσπαθεί για την πλήρη διαλεύκανση όλων των σκανδάλων και τη μη παραγραφή τους.

Του Γιώργου Κασσάρα


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: