ΑΡΘΡΑ

Ανεμογεννήτριες-Ηλιακοί ενεργειακοί συλλέκτες στην υπηρεσία της αυτοδιοίκησης

Πολλά τα προβλήματα στο Δήμο Καλυμνίων, πολλά και τα αιτήματα για επιχορηγήσεις από το κράτος.
Όμως καλοπροαίρετα θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ένας τρόπος εύρεσης χρήματος είναι και η συμπίεση των εξόδων και δη των λειτουργικών.
Ας μην πάει πάλι το μυαλό μας στους άμοιρους τους εργαζόμενους που με αφορμή την έλλειψη χρημάτων απολύονται, τη μια λόγω έλλειψης χρημάτων και την αλλη συντηρούμε υμετέρους, μόνιμα, στη δουλειά.
Απλά εννούμε το νοικοκύρεμα των εξόδων, ιδιαίτερα των ποσών που πληρώνονται στη ΔΕΗ, τα ποσά αυτά που οφείλονται είτε στο Δημοτικό φωτισμό είτε στις ενεργοβόρες υδρογεωτρήσεις, είναι μεγάλα.
Πολύ θα θέλαμε να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο τομέα από το Δήμο Καλυμνίων. μια που τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για την ανάπτυξη της Ν. Κάλυμνου.

 

Responses

 1. Μιά τέλεια ιδέα! Δυστυχώς όπως συνήθως το θέμα έχει πολλές πλευρές. Η σπουδαιότερη κατ’ εμέ είναι το ότι η σχετική τεχνολογία είναι ακόμη ακριβή… Αυτό δεν σημαίνει και πολλά, αφού η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι οι τεχνολογίες που εξυπηρετούν μεγάλα τμήματα των κοινωνιών γίνονται γρήγορα φθηνότερες λόγω της μεγάλης διεύρυνσης της βάσης εφαρμογής.
  Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της διαχείρισης των σύγχρονων κοινωνιών από την πολλαπλά αποδειχθείσα διεφθαρμένη και εγωκεντρική κοινωνική τάξη των πολιτικών, στον χώρο αυτών των τεχνολογιών έχουν πρόσβαση μόνο οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα διαθέσιμα κεφάλαια. Και φυσικά αυτές είναι οι εταιρείες -έκπληξη!- που ασχολούνται με την ενέργεια.
  Αυτό απλά σημαίνει ότι η εφαρμογή τέτοιων τεχνολογιών θα καθυστερήσει μέχρι την τελευταία στιγμή που οι εταιρείες αυτές και οι χρηματοδοτούμενοι από αυτές θα μπορούν να βγάζουν χρήματα από το πετρέλαιο. Μετά, επειδή απλά δεν θα μπορούν να κάνουν αλλιώς, θα υπάρξει γενικευμένη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας.
  Οι μικροί Δήμοι όπως ο δικός μας μπορούν να κάνουν ελάχιστα στον τομέα αυτό, μιά που ούτε χρήματα έχουν, ούτε συμμετέχουν στις αποφάσεις που καθορίζουν τον χώρο, παρ’ όλο που τους αφορά άμεσα.
  Όπως συνήθως, οι πρώτες εφαρμογές θα ξεκινήσουν κεντρικά, στην Αττική και μάλιστα στο Πικέρμι και στην Εκάλη, τα πράσινα σύγχρονα καταφύγια των πολιτικών από την Ελληνική πραγματικότητα που ζούμε όλοι οι υπόλοιποι…

 2. Φίλε Δημήτρη αντί για απάντηση να δούμε το φωτισμό προς τον Αγ. Σάββα ο οποίος ολοκληρήθηκε αυτές τις μέρες.
  Στοίχησε 42 χιλ. με φωτοβολταϊκα πάνελ , αντί για 55 χιλ. με συμβατική ενέργεια από τη ΔΕΗ. Δε θα εξοικονομίσει ενέργεια και λεφτά του Δήμου;
  Γιατί δε συζητάς λίγο με το Παύλο το Ροδίτη ο οποίος είναι και ο μελετητής του έργου σίγουρα θα αλλάξεις γνώμη.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: